Oferta ZST SKWIERZYNA
TECHNIK HOTELARSTWA
hotelarz hotelarz hotelarz hotelarz hotelarz hotelarz

Kim jest HOTELARZ?

Hotelarz jest odpowiedzialny za koordynowanie i nadzorowanie całokształtu prac związanych z bieżącym funkcjonowaniem obiektu, w którym pracuje. Osoba obsadzona na tym stanowisku wykonuje szereg prac administracyjnych oraz sprawuje kontrolę nad podległym personelem hotelu. Hotelarz jest też otatecznym organem decyzyjnym, zatwierdza umowy, podpisywane z jednostkami zewnętrznymi, koordynuje procesy rekrutacji nowych pracowników, wyznacza obowiązki podległych pracowników i działów.

Przedmioty w szkolnym planie nauczania:

  • działalność recepcji
  • pracownia obsługi konsumenta
  • pracownia hotelarska
  • organizacja pracy służby pięter
  • usługi dodatkowe w hotelarstwie
  • podstawy hotelarstwa
  • podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego
  • marketing usług hotelarskich
  • język obcy zawodowy

Dodatkowo możesz uczestniczyć
w programie autorskim

Animator Kultury
i Rekreacji

Zajęcia odbywają się:

  • w salach szkolnych
  • w trakcie warsztatów tanecznych
  • w placówkach hotelarskich

Program:

  • jest dla klas I - III technikum hotelarskiego w liczbie 2 godzin tygodniowo w ciągu 3 lat
  • przygotowuje uczniów do realizacji zadań z animacji kulturowej i rekreacji
  • realizuje zajęcia w zakresie sztuki, rekreacji ruchowej, muzyki, tańca i śpiewu

Kwalifikacje

T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji
T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Nauka trwa 4 lata
praktyka zawodowa w II i III klasie
w klasie IV - egzamin maturalny
po zdaniu kwalifikacji-tytuł technika

Czego się nauczysz?

  • sprzedaży i rezerwacji usług hotelarskich
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości
  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości
  • promowania i prowadzenia działań marketingowych
  • posługiwania się językiem obcym zawodowym w mowie i w piśmie

Możesz pracować:

  • hotelu, motelu, pensjonacie, ośrodku wypoczynkowym, domu wycieczkowym , uzdrowisku i schronisku
  • ośrodkach SPA & WELLNES
  • administracji samorządowej w dziale promocji turystyki
  • biurach turystycznych
  • gospodarstwach agroturystycznych
  • ma przekonać ucznia, że dodatkowe umiejętności w organizacji czasu wolnego w hotelu zwiększają jego wartość zawodową
  • jest nastawiony na współczesność, a jedynymi elementami tradycji kulturowej będą taniec ludowy i tradycje świąteczne
  • rozwija twórczą ekspresję przygotowującą do samodzielnego tworzenia nowych zajęć, gier i zabaw
  • pozwoli uczniom stać się animatorami własnej sfery zawodowej, która wyróżni ich wśród innych absolwentów techników hotelarskich